ETSINTÄKUULUTUS: TARHALOISKIMALAINEN

Juho Paukkunen (päivitetty 26.4.2017)

Tarhaloiskimalainen (Bombus barbutellus) on Suomessa voimakkaasti taantunut ja äärimmäisen uhanalaiseksi (CR) luokiteltu laji, josta viimeisin varmistettu havainto on tehty 1980-luvun alussa Vantaalla.

Tarhaloiskimalaisnaaras.

Voita ladata etsintäkuulutuksen itsellesi tästä.

Kuinka tunnistat tarhaloiskimalaisen

Naaras Koiras
Naaraan voi sekoittaa mm. mantuloiskimalaiseen  (B. bohemicus), mutta takaselkä on leveämmin keltakarvainen ja keskiselkään jää melko kapea musta vyö. Takaruumiin kärjessä on myös vähemmän valkoista karvoitusta kuin mantuloiskimalaisella Koiras muistuttaa erityisesti mantuloiskimalaista, josta sen voi erottaa luotettavasti vain genitaalien ja viimeisen vatsakilven rakenteen perustella.
Muistuttaa myös peltoloiskimalaista (B. campestris), jolla takaruumiin kärjen karvoitus on kellertävää. Takaruumiin kärjessä ei ole punertavaa karvoitusta, kuten usein mm. metsäloiskimalaisella (B. sylvestris) ja kartanoloiskimalaisella (B. norvegicus)
 

Suomessa tavattavien loiskimalaislajien (suku Bombus, alasuku Psithyrus) naaraat

Levinneisyys

Suomessa lajin levinneisyysalue on aiemmin kattanut etelärannikon ja maan kaakkoisosan: läntisimmät havainnot ovat Lohjalta, pohjoisimmat Rantasalmelta ja itäisimmät Parikkalasta. Eniten yksilöitä on talletettu pääkaupunkiseudulta ja Parikkalasta. Viimeinen havainto on Vantaan Hämeenkylästä vuodelta 1980 (1 koiras, leg. Antti Pekkarinen). Lajin taantumisen ja uhanalaisuuden syytä ei tunneta.

Elinympäristö

Laji elää puistoissa, puutarhoissa, lehdoissa ja metsänreunoilla.

Elintavat

Laji on Suomessa ja muualla Pohjois-Euroopassa tarhakimalaisen (B. hortorum) pesäloinen. Naaraat lentävät toukokuun alusta elokuulle ja koiraat heinäkuun alusta syyskuun loppuun. Tarhaloiskimalaisen mesikasveja ovat mm. valkopeippi, muut peipit, rohtoraunioyrtti ja lehtoimikkä. Koiraat vierailevat mm. purtojuurikasveilla, ahdekaunokilla, ohdakkeilla ja mäkimeiramilla.

Tarhaloiskimalaiskoiras.

Tarhaloiskimalainen Belgian Ardenneilla. © Wikipedia, James Lindsey. CC BY-SA 3.0.

Linkkejä

Tarhaloiskimalainen laji.fi-sivulla

Paljon upeita tarhaloiskimalaisen kuvia Steven Falkin Flickrissä

Sun, 2017-04-23 10:13 -- juho
http://www.gravatar.com/avatar/2ee5c2ae52b725baf442ef5cf8e9afb6.jpg?d=https%3A//pistiaistyoryhma.myspecies.info/sites/all/modules/contrib/gravatar/avatar.png&s=100&r=G
Scratchpads developed and conceived by (alphabetical): Ed Baker, Katherine Bouton Alice Heaton Dimitris Koureas, Laurence Livermore, Dave Roberts, Simon Rycroft, Ben Scott, Vince Smith