Kirjauutuksia

Kirjauutuuksia pistiäisistä

 Päivitetty: 14.04.2021

Sivulle on listattu uusimmat julkaistut ja tulevat pistiäiskirjat. Lista sisältää myös mm. pölytysbiologiaan liittyvää kirjoja.

2021

Tschinkel, W. 2021: Ant Architecture: The Wonder, Beauty, and Science of Underground Nests. Princeton University Press. 248 s.

Ollerton, J. 2021: Pollinators and Pollination: Nature and Society. Pelagic Publishing. 286 s.

Ghahari, G., Gibson, G. A. P. & Viggiani, G. 2021: Chalcidoidea of Iran (Insecta: Hymenoptera). CABI International. 432 s.

Eaton, E. R. 2021:Wasps: The Astonishing Diversity of a Misunderstood Insect. Princeton University Press. 256 s.

2020

Wilson, E. O. 2020: Tales from the Ant World. Liveright Publishing Corporation. 230 s.

Macek, J., Roller, L., Benes, K., Holy, K. & Holusa, J. 2020: Blanokridli Ceske a Slovenske republiky II. - Symphyta. [Hymenoptera of the Czech and Slovak Republics II - Symphyta]. Academia. 672 s. (Teksti tšekin kielellä.).

Weisbauer, H., Rosa, P. & Zettel, H. 2020: Die Goldwespen Mitteleuropas: Biologie, Lebensräume, Artenportraits. Eugen Ulmer Verlag. 254 s.

Walker, T. 2020: Pollination: The Enduring Relationship between Plant and Pollinator. Princeton University Press. 224 s.

Lacourt, J. 2020: Sawflies of Europe (Hymenoptera of Europe 2). NAP Editions. 880 s.

Kronauer, D. J. C. 2020: Army Ants Nature's Ultimate Social Hunters. Harvard University Press. 384 s.
 

2019

Michez, D., Rasmont, P., Terzo, M. & Vereecken, N. J. 2019: Bees of Europe. Hymenoptera of Europe 1. NAP Editions. 548 s.

Lebas, C., Galkowski, C., Blatrix, R. & Wegnez, P. 2019: Ants of Britain and Europe A Photographic Guide. Bloomsbury Publishing. 415 s.

Daforth, B. N., Minckley, R. L. & Neff, J. L. 2019: The Solitary Bees: Biology, Evolution, Conservation. Princeton University Press. 488 s.

Bargum, K. & Helanterä, H. 2019 Suuri suomalainen muurahaiskirja. Minerva Kustannus Oy. ~260 s. ILMESTYY 4/2019!

Suuri suomalainen muurahaiskirja sukeltaa syvälle muurahaisten jännittävään maailmaan. Se esittelee yleisimmät suomalaiset muurahaiset, kuten metsistä tutut kekomuurahaiset, keittiöön sokerin perässä eksyneet mauriaiset, pistävät viholaiset sekä muurahaisten jättiläiset hevosmuurahaiset...
 

Muurahaistutkijat Katja Bargum ja Heikki Helanterä tutustuttavat lukijan pesän uumeniin ja sen monimutkaisiin sosiaalisiin verkostoihin. Muurahaiset tekevät tiivistä yhteistyötä, jossa yksilöt saattavat jopa uhrautua pesän hyväksi. Yhteisrintama saattaa kuitenkin rakoilla, kun yksilöt ryhtyvät ajamaan omia etujaan. Eivätkä ne muurahaiset aina niin ahkeriakaan ole.
 

Muurahaiset ”näkevät” maailman haistamalla. Ne merkitsevät hajuilla polkuja, erottavat kaverit vieraista ja hallitsevat sitä, kuka saa lisääntyä pesässä. Muurahaisten monimutkaiset tekemiset koordinoidaan joukkoälyn avulla ilman varsinaisia johtajia, ilman että kenelläkään on toiminnasta kokonaiskuvaa.

Muurahaisilla on myös oma terveydenhuoltonsa. Muurahaispesä toimii kuin ihmisruumis: se yrittää välttää tartuntoja, ylläpitää tarkkaa hygieniaa, eristää tautisolut eli sairaat muurahaiset.
Muurahaiset viettävät hautajaisia, niillä on vessoja ja rokotteita, ja ne hoitavat metsästysretkellä haavoittuneita lajitovereitaan.
 

Vaikka muurahaiset ovat maailmanlaajuisesti menestynyt lajiryhmä, myös muurahaiset ovat muiden lajien lailla vaarassa ihmisen aiheuttaman ympäristömuutoksen keskellä.

Esittelyteksti on kopioitu kustantajan sivulta

Goulson, D. 2019: Kimalaisen kyydissä. Gaudeamus. ~250 s. Alkuteos: A Sting in the Tale: My Adventures with Bumblebees (2013) • Suomentanut Auli Kilpeläinen. Ilmestyy 2/2019!
Lentävän kimalaisen siivet värisevät 200 kertaa sekunnissa – moottoripyörän moottorin kierrosnopeudella. Kimalaiskuningattaret hautovat muniaan hieman samaan tapaankuin lintuemot, ja niiden pörröinen turkki todella auttaa niitä pysymään lämpimänä.

Nämä pörriäiset ovat tuttuja biologi Dave Goulsonille, joka ei peittele innostustaan kirjoittaessaanniiden elintavoista, ominaisuuksista ja evoluutiosta. Lukija pääsee myös Uuteen-Seelantiin mystisen maakimalaisen jäljille, rakentamaan mesipistiäisten paratiisia ranskalaiselle maatilalle sekä kouluttamaan Quinn-nimistä spanielia kimalaispesä-ekspertiksi.

Kimalaiset ja muut mesipistiäiset ovat paitsi kiehtovia myös hyödyllisiä, ovathan ne tärkeitä pölyttäviä hyönteisiä. Viime vuosikymmeninä ne ovat kuitenkin joutuneet ahtaalle sopivien elinympäristöjen vähentymisen vuoksi. Goulson rohkaisee kaikkia tekemään pieniä tekoja kimalaisten eteen – vaikka vain kasvattamaan kukkia parvekkeella.

Kirjoittaja

Dave Goulson työskentelee biologian professorina Sussexin yliopistossa Englannissa. Hän on kirjoittanut useita yleistajuisia teoksia mesipistiäisistä ja muista hyönteisistä sekä niiden merkityksestä ekosysteemeissä.

Esittelyteksti on kopioitu kustantajan sivulta.

2018

Seifert, B. 2018:The Ants of Central and Northern Europe. Lutra. 408.s.

Saksalaisen muurahaisgurun kirja Keski- ja Pohjois-Euroopan muurahaisista.

Kirjan arvostelu Myrmecological News -sivustolla.

Ødegaard, F., Staverløkk, A., Gjershaug, J. O. 2018: Maur i Norge. Norsk institutt for naturforskning. 447 s

Norjalaisten tekijöiden käsittämättömän upea muurahaiskirja. Kirjasta löytyvät joko määrityskaavoin tai muuten esiteltyinä kaikki Suomen luonnossa tavatut muurahaiset. Kuvitus on todella hienoa, tarkaa ja runsasta.Tosin määrityskaavojen kuvitus on turhan niukkaa. Lajiesittelyissä on kuvat kaikkien lajien työläisistä, kuningattarista sekä koiraista. Teksti on ikävä kyllä norjaksi, mutta jos kouluruotsista on edes jotain vielä muistissa, niin lajiesittelyjen lukeminen ja määrityskaavojen käyttäminen ei tuottane suurempia vaikeuksia.

.

Broad, G. R., Shaw, M. R. & Fitton, M. G. 2018: Ichneumonid Wasps (Hymenoptera: Ichneumonidae): Their Classification and Biology. RES Handbook, Volume 7, Part 12. 418 s.

Tämä kirja esittelee Britteinsaarten ahmaspistiäiset (Ichneumonidae).


Parkkinen, S., Paukkunen, J. & Teräs, I. 2018: Suomen kimalaiset. Docendo Oy, Jyväskylä. 176 s..

"Kirja on Suomen ensimmäinen kimalaisopas, jollaista on odotettu pitkään. Se esittelee kaikki maamme 37 kimalaislajia hienoin luontokuvin, lajien biologiasta kertovin esittelytekstein ja levinneisyyskartoin. Määrityskaava johdattaa havaitun lajin jäljille, ja kirja antaa myös ohjeet kimalaisten keinopesien rakentamiseen ja muihin tapoihin auttaa pieniä ystäviämme. Meillä onkin suuri vastuu kimalaisten hyvinvoinnista, sillä monet lajit ovat joutuneet ahtaalle ja jopa uhanalaistuneet ihmistoiminnan seurauksena."

.

Westrich, P. 2018: Die Wildbienen Deutschlands.824 S
Teos Saksan erakkomehiläisistä.

.

Else, G. R. & Edwards, M. (eds.).  Handbook of the Bees of the British Isles (2-Volume Set)  Ray Society Monographs 180. 775 s.
 Britteinsaarten mehiläisraamattu.

Sun, 2018-11-11 10:03 -- Admin
http://www.gravatar.com/avatar/987a1618db7ae0ef0e8cb7ed8b776a29.jpg?d=https%3A//pistiaistyoryhma.myspecies.info/sites/all/modules/contrib/gravatar/avatar.png&s=100&r=G
Scratchpads developed and conceived by (alphabetical): Ed Baker, Katherine Bouton Alice Heaton Dimitris Koureas, Laurence Livermore, Dave Roberts, Simon Rycroft, Ben Scott, Vince Smith